Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Miroslav Tichý κάτι όμορφο και τέλειο δεν αφόρα κανέναν


Ο Miroslav Tichý Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Kyjov στη Μοραβία της Τσεχίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών της Πράγας για να στραφεί σύντομα στη φωτογραφία.  Ζούσε στο δρόμο, χωρίς μόνιμη στέγη, χωρίς τίποτα στη κατοχή του. Σε όλη του τη ζωή αρνούνταν επίμονα τα υλικά αγαθά, δήλωνε μόνιμα απών από τη κοινωνική ζωή. Το κομμουνιστικό καθεστώς για να τον συνετίσει τον έκλεισε στο ψυχιατρείο αρκετές φορές και το 1972 εκδιώχθηκε από το ατελιέ του. Ο βίος του σηματοδοτεί το έργο του και αποφοίτησε  από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας καθώς είχε θεωρηθεί ως ένας ταλαντούχος ζωγράφος. Μετά την εμφάνιση των  κομμουνιστών στη χώρα άλλαξε η ζωή του.  Ως πολέμιος του καθεστώτος, το πλήρωσε με οκτώ χρόνια στις φυλακές και στα ψυχιατρικά ιδρύματα.  Έπινε  πολύ, δεν τον ενδιέφερε η εμφάνισή του και ντύνονταν σαν αλήτης.
 Έφτιαχνε μόνος του τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσε με ευτελή υλικά όπως πεταμένα γυαλιά, κουτιά από τσίχλες, σωλήνες, κονσέρβες, λάστιχα και άλλα… όπως επίσης και έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο σ’ ένα έρημο σπίτι όπου εμφάνιζε και τύπωνε τις φωτογραφίες του.
Τριγυρνούσε στους δρόμους της γενέτειράς του Kyjov, της Τσεχίας, όπου φωτογράφιζε τα «μοντέλα» του στην καθημερινότητά τους με αυτού του είδους τις κάμερες και φωτογράφιζε το αγαπημένο του θέμα που ήταν οι γυναίκες  τις οποίες  συναντούσε στην αγορά, στα πάρκα, στις πισίνες,  και στους δρόμους. Η προτίμηση του να φωτογραφίζει γυναίκες οδήγησε πολλούς στο να πουν ότι διακατεχόταν από ηδονοβλεπτική τάση! Το έργο του όμως δείχνει έναν ύμνο προς την γυναικεία φύση. Έβγαζε περίπου 100 φωτογραφίες την ημέρα , τρια 36αρια φιλμ.Κάποιες νόμιζαν ότι η φωτογραφική που κρατούσε ήταν ψεύτικη και πόζαραν χαμογελώντας ευγενικά στον τρελό ντόπιο με τα γένια και το «παιχνίδι». Όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος στην πισίνα, έκανε τηλεφακούς με σωλήνες από χαρτόνι για να τραβάει μυστικές φωτογραφίες από απόσταση.
Μεγάλο μέρος της γοητείας των εικόνων του Tichy οφείλεται οτι δεν τον ενδιαφέρει η πιστή απεικόνιση και η απόδοση της λεπτομέρειας, αντίθετα αυτές οι αδυναμίες του είναι και τα πλεονεκτήματα του που μετατρέπουν την εικόνα σε ποίηση!
Συχνά θολές, φέρουν πάνω τους ζωγραφικές επεμβάσεις, γρατσουνιές, στάμπες σαν δαχτυλιές ή σαν στάλες από οξύ , πολλες φορες τις πετούσε στο πάτωμα αφήνοντάς τες να υποστούν φυσικές φθορές.

"Αυτό είναι η ποίηση,το λαθος , κάτι όμορφο και τέλειο δεν αφόρα κανέναν" ο Tichý πίστευε πως όταν κατέστρεφε το έργο του, ταυτόχρονα το αναβάθμιζε.

Ο Miroslav Tichý και το έργο του ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον Ρομάν Μπαξμπάουμ. Τον τελευταίο καιρό ζούσε μόνος του στη γενέτειρά του ,σταματησε να ασχολείται με τη φωτογραφία, και δεν πήγαινε ούτε στις εκθέσεις των φωτογραφιών του, αν και οι φωτογραφίες του έφτασαν να πωλούνται μέχρι και 10000 ευρώ!!!

Πέθανε το 2011, σε ηλικία 85 χρόνων.